Angecoaching, natuurcoach, natuur, leven, gelukkig,

Modus en focus

Het is zomer… alles bloeit en groeit. De natuur straalt.

Echter dat lijkt wel of dat niet voor ons mensen geldt. Steeds meer hoor ik om mij heen dat mensen “omvallen”. Hoe komt dat toch? Coachees die steeds meer en weer aangeven dat ze “door de bomen het bos niet meer zien”, last krijgen van lichamelijke klachten en zelfs depressiviteit. Men is “zo toe aan vakantie!”.

Ik zie dat men druk is met van alles tegelijk. Men is bereikbaar, mobiel gaat, appjes komen binnen, nieuwsberichten geven een piepje, collega’s hebben vragen, mail piept. Telkens opnieuw begint men aan die ene klus, het lijkt wel of hij nooit afkomt.

Je hebt gelijk.. op deze manier komt hij nooit af. Wat er naar mijn mening mist is “modus en focus”.

Wat is modus?

Modus is in mijn beleving een gemoedstoestand. Wil je een prestatie leveren dan moet je je afvragen welke gemoedstoestand van belang is zodat je optimaal presteert. Wees je bewust dat je verschillende gemoedstoestanden hebt en deze dus ook kunt inzetten. Die belangrijke vergadering ’s morgens, het beantwoorden van je mail, het ophalen van de kinderen uit school… 3 verschillende acties waarbij 3 verschillende modi van toepassing zijn. Hoe vaak ben jij je hiervan bewust en wissel je de verschillende modi af?

Wat is focus?

Dat is de staat waarin alles samen komt. Al je zintuigen zijn en je concentratie is gericht op dat ene doel. Denk aan de tijger die een prooi besluipt. Elke vezel van zijn lijf is daarop gericht. Hij denkt geen seconde aan wat het weer doet op dat moment. Hoe vaak ben jij in die staat van zijn?

WIE TEVEEL DOET, DOET TE WEINIG

(Italiaanse spreuk)

Mijn ervaring is dat wanneer ik bewust omga met mijn modus en focus, ik veel meer werk verzet en rust creëer. Na 1 uur mijn mobiel op stil, mijn kantoordeur dicht, goed stuk muziek op, heb ik ineens al mijn mail afgehandeld. Daarna maak ik bewust tijd voor mijn collega’s die vragen hebben. Een taak met een andere modus met een andere focus. Om vervolgens weer een nieuw (focus)blok te creëren voor die ene klus die ik af wil hebben. Ik merk dat dit mij rust geeft, de rust in mijn hoofd die ik nodig heb om te kunnen ontspannen. Want als mijn hoofd vol zit, blijft mijn lichaam in “stressmodus” en ontspan ik niet.

Is dit nieuw? Welnee! Wat wel nieuw is dat je je er (weer) bewust van wordt en kiest om het te gaan doen. Kies bewust. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Dus ook voor jouw staat van (wel)zijn. Niet je collega, niet je baas, niet je partner… JIJ. Kijk welke modus jij nodig hebt voor wat je moet of wilt doen, creëer de focus die erbij hoort en ga ervoor.

Wil je hier meer over weten en hier samen over sparren, neem dan contact met mij op.

Dit bericht delen:

Picture of Angelique Buschman

Angelique Buschman

Als zelfstandig HR-manager coach ik al jaren directies, leidinggevenden en medewerkers. Ik merkte daarbij op dat mensen buiten lopend sneller hun doelen bereikte dan zittend op een hun vertrouwde stoel. Fysiek in beweging brengt ook de geest in beweging. Buiten in verbinding met de natuur komen ideeën, inzichten, oplossingen en emoties bijna als vanzelf. Ik ben van mening dat ieder mens zelf het antwoord op zijn vragen heeft. Het is aan mij om samen met de natuur jou te helpen de antwoorden te vinden zodat je jouw eigen pad kunt lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AngeCoaching maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.