werk, ongelukkig, nieuwe baan, zoeken, depressief, energie, moe

Uitstekende beoordeling, maar niet gelukkig in je werk

Je begint met werken, vol enthousiasme en je groeit, je ontwikkelt je in een bepaalde richting. Waarom die richting? Wellicht omdat je hiervoor gestudeerd hebt. Of omdat je werkgever dat van je vraagt? Wellicht omdat je voorziet in een behoefte? De redenen kunnen van alles zijn. Je wordt ook steeds beter in hetgeen je doet. Sterker nog: Je blinkt erin uit!! Je baan gaat je makkelijk af en al jaren krijg je niets dan lof tijdens het jaarlijkse beoordelingsgesprek. En toch……

Waarom ben je zo moe? Heb je helemaal geen zin meer om naar je werk te gaan? Hoe komt het toch dat je je zo irriteert aan je collega’s? En thuis doen ze ook al zo moeilijk. Diagnose: Burn-out. Hoe kan dat nou?

Welke talenten heb je ontwikkeld?

Gaandeweg je carrière ontwikkel je talenten.  Deze talenten heb je namelijk nodig om je functie uit te oefenen. Als je echt op je plek zit, ontwikkel je die talenten die ook echt bij jou horen. Dan kom je tot bloei. Het kan echter ook zo zijn dat je talenten ontwikkelt die belangrijk zijn voor de functie maar die niet jouw natuurlijke talenten zijn. Het ontwikkelen daarvan kan zo geleidelijk gaan dat je niet in de gaten hebt dat het eigenlijk niet “jouw ding” is. Zo kan op een bepaald moment de situatie ontstaan dat je goed bent in iets waarin je helemaal niet goed bent. En….. dat kost heel veel energie. Je hebt een energielek wat je niet in de gaten hebt. Een Burn-out kan dan het gevolg zijn. Hopelijk ben je dat voor.

Eenvoudige test

Hoe weet je nu of je jouw natuurlijke talenten ontwikkeld hebt of niet? Door het volgende te doen:

  • Verdeel een A-3 of A-4 vel in vier vlakken.
  • In deze vlakken ga je in de volgende 50 talenten schrijven: leiding geven, bemiddelen, bezinnen/mediteren, onderzoeken, probleem oplossen, improviseren, creatief bezig zijn, onderhandelen, met machines werken, tuinieren, beoordelen, vooruitzien, ordenen, informatie vastleggen, observeren, opvoeden, leren, beïnvloeden, informeren, gesprekken voeren, grenzen verleggen, motiveren, inspireren, anderen iets leren, begeleiden, ontwerpen, analyseren, ondernemen, koken, reizen, muziek maken, uitvinden, produceren, organiseren, voor anderen zorgen, veranderingen teweeg brengen, toezicht houden, precisiewerk doen, lezen, helpen, spelen, met taal bezig zijn, visie ontwikkelen, berekeningen maken, adviseren, met je handen werken, sporten, anderen vermaken, verkopen, controleren
  • Waar schrijf je ze:
    Linksboven: Talenten die je kunt, je doet het goed, alleen word je er niet zo blij van, het hoort erbij; Rechtsboven:  talenten die je onder de knie hebt, waar je goed in bent en waar je blij van wordt;
    Linksonder: talenten waar je niets mee hebt, je kunt het niet en wil het ook niet kunnen;
    Rechtsonder: talenten waar je wel iets mee hebt, het lijkt je leuk, je wordt er nu al blij van, alleen kun je het nog niet;
  • Je noteert de talenten in de vlakken zonder er te veel over na te denken.
  • Als je klaar bent, bekijk je eens rustig het resultaat. Ben je tevreden? Klopt het? Zo nee, pas het dan nog even aan.

Nu heb je een keurig beeld van wel (rechtsboven) of niet (rechtsonder) ontwikkelde natuurlijke talenten. En… je hebt een keurig beeld van eventueel ontwikkelde “niet talenten” (linksboven). Dit zijn de activiteiten waarop je energielek is ontstaan. Dit zijn de dingen die je doet, die je juist veel energie kosten omdat het niet jouw natuurlijke talent is.

Welke talenten heb jij nodig in je functie?

Juist die talenten staan in rechtsboven? Geweldig! Dan zit je echt op je plek. Heb je echter de talenten nodig die linksboven of zelfs linksonder staan, dan heb je een probleem en wordt het tijd voor een goed gesprek. Allereerst met jezelf, daarna met je werkgever en vervolgens wellicht met mij.

Wellicht kan ik je helpen om inzicht te krijgen in jouw situatie en je helpen die stappen te zetten die ervoor gaan zorgen dat jij jouw natuurlijke talenten gaat gebruiken in je functie. We doen dit tijdens een geheel voor jou persoonlijk samengesteld coachingstraject.

Dit bericht delen:

Angelique Buschman

Angelique Buschman

Als zelfstandig HR-manager coach ik al jaren directies, leidinggevenden en medewerkers. Ik merkte daarbij op dat mensen buiten lopend sneller hun doelen bereikte dan zittend op een hun vertrouwde stoel. Fysiek in beweging brengt ook de geest in beweging. Buiten in verbinding met de natuur komen ideeën, inzichten, oplossingen en emoties bijna als vanzelf. Ik ben van mening dat ieder mens zelf het antwoord op zijn vragen heeft. Het is aan mij om samen met de natuur jou te helpen de antwoorden te vinden zodat je jouw eigen pad kunt lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AngeCoaching maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.