Volgens hoogleraar Willem van Rhenen klopt de manier waarop we werkstress beoordelen en behandelen van geen kanten. Hij zegt dat in de praktijk blijkt dat leidinggevenden met de juiste aanpak een groot deel van de werkstress kunnen wegnemen. Nu wordt er veelal gekeken naar belasting versus belastbaarheid. De echte oorzaken worden niet gezien waardoor een doeltreffende behandeling en preventie uitblijven. Verminderen van werk en het aannemen van meer mensen werkt niet.
Werkstress is volgens de hoogleraar het gevolg van weinig steun, te weinig autonomie of een gebrek aan competenties. Met name dit laatste vind ik een interessante.
Volgens de hoogleraar moet er geïnvesteerd worden in competenties door te kijken naar talenten en vaardigheden en die tot bloei laten komen. Verder minder controleren, meer ruimte geven en het vertrouwen in de medewerker opbouwen. Laat voelen dat de medewerker invloed heeft op zijn eigen agenda . Aan de behoefte van mensen tot verbinding voldoe je door complimenten en waardering te geven. Hier ben ik zeker een voorstander van.
De hoogleraar ziet wel veel effect in het trainen van leidinggevende om tekorten in hulp, regelruimte of competenties te kunnen herkennen. Leidinggevenden vormden de spil bij het voorkomen van stress. Daarbij dient er niet alleen oog te zijn voor de werkbronnen maar ook voor het privéleven van de medewerker. Wie goed in zijn vel zit, de thuissituatie op orde heeft gaat met meer energie naar zijn werk. Andersom geldt dat ook.
Mijn visie
Ik kan mij in zijn stellingen vinden. Al eerder heb ik geschreven over het benutten van je competenties/talenten. Wanneer je taken moet uitvoeren waarvoor je geen talent hebt (ook al doe je het prima), kost dat je oneindig veel energie. Een burn-out ligt op de loer. Ik ben echter wel van mening dat niet alleen de leidinggevende maar ook jijzelf daar een belangrijke rol in speelt. Je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor je even leven en geluk. Dit laat je niet van je leidinggevende afhangen toch?
Vraag jij je af of je jouw talenten inzet of dat je juist taken doet waarvoor je absoluut geen talent hebt, lees dan nog eens “uitstekende beoordeling maar niet gelukkig” en doe de test die daarin vermeldt staat.
Voor nu wens ik je veel werkplezier!